torsdag 3 mars 2011

Soppa, snabbmat och menlösa fikon

Det blev en trerätters denna onsdag: vi började med förrätten, jordärtskockssoppa med päron. Att göra jordärtskockssoppa var något helt nytt för både mig och Anneli och det kändes fint att bli av med "laga-jordärtskocks-oskulden" på en arlakväll. Vi konstaterade att det var en av många tillfällen då vi lär oss något nytt på våra arlakvällar! Det gick ganska snabbt och smidigt att laga soppan, jordärtskocka och lök, buljong och vitt vin kokades ihop och mixades och blandades med matlagningsgrädde. Till detta serverade vi creme fraiché gourmet med karljohanssvamp och timjan och hackat Conférence päron. Det skulle även dekoreras med färsk timjan, men det glömdes bort i all hast på shoppingrundan på Ica Olskroken.
Det här tyckte vi alla var en god och matig förrätt och tillbehören harmonierade väl med soppan och det vita vinet till. Mums.

Anneli:

Lena:

Arlamannen:

Mr Arla:




Sen var det dags att fixa med den übersnabba huvudrätten, tortellini med ostsås. Färdig tortellini blandades med färdig ostsås och hackad gräslök. Och det här smakade minst sagt halvtrist. "Bambamat är godare än detta" tyckte Anneli och vi andra kunde inte annat än hålla med. Den geggiga pastaröran på tallrikan såg allt annat än aptitlig ut.

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:


Så var det dags att laga efterrätt, ugnsbakade honungsfikon. Fikon med vaniljsmakande honung och mandelspån på skulle in i ugnen och gotta sig och sen serveras med en klick vaniljkesella. Det visade sig bli en riktigt vacker och elegant efterrätt men dessvärre levde smaken inte upp till utseendet. "Det här smakade väldigt menlöst och milt" tyckte Anneli. "Fikonen var nog omogna, de var lite smaklösa" tyckte Arlamannen. "Den där kesellaklicken tillförde ingenting" tyckte Mr Arla. Ingen fullpoäng för fikonefterrätten med andra ord. En menlös rätt som fick ganska menlösa betyg. Mera sötma hade inte gjort någon skada tyckte vi!

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:


Anneli och Mr Arla håller som bäst på och klurar på en eventuell Japantripp. Tydligen har hotellkedjan "best western" etablerat sig även där. Kanske "best eastern" hade varit mer passande tyckte vi. Under kvällen pratade vi också om vilka samhällsfenomen som har präglat en som människa. Mr Arla hade läst att "dagens ungdom" ser nine-eleven, tsunamin och barack obama som sådana händelser. För oss gamlingar tror vi att Estoniakatastrofen, Caucesco i Rumänien, Gulfkriget och berlinmurens fall var exempel på sådana händelser.

Vi konstaterade också under kvällen att vi nu sammanlagt lagat mer än 100 recept på våra Arlakvällar. Heja oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar