fredag 11 december 2009

Nobelmiddag!

Dags för nobelmiddag och Anneli och Lena fann varandra på Hemköp, trötta efter dagens vedermödor men förhoppningsfulla inför kvällens meny. Det var dags för nobelmiddag i ersättningslägenheten!

Väl där hade fantastiska mr Arla förberett för middagen med röd duk och levande ljus.

Avokado och wasabi-toast med stenbitsrom

Det ska erkännas att vi hade våra funderingar kring det här receptet. Wasabi och youghurt med stenbitsrom? Det kändes faktiskt helt fel. Men trots detta satte vi energiskt igång med tillagningen. Anneli stekte brödskivor gyllenbruna och Lena blandade ihop youghurt- wasabi-gräslöks och avocadoröran.

Sen var det bara att lägga salladsblad på bröden, slaska på röran, och sist dekorera med stenbitsrom och gräslök. Vår första reflektion var hur fint det såg ut! Inte fy skam för att vara en nobelmiddag! Till våra fantastiska toasts fixade vi en tomatsoppa som tillbehör och korkade upp en flaska mousserande blanc-de-blanc.



Och ibland blir det bara sådär helt perfekt allting. Det mousserande vinet som kylts till den optimala temperaturen och bidrog till ett alldeles lagom litet torsdagsrus. Avocado- och wasabitoasten med stenbitsrom som smakade nästan gudomligt - smaker som faktiskt harmonierade helt underbart och inte alls skar sig med varandra. Allt kändes hur fint som helst. För första gången kände vi att vi lagat ett slumpat arlarecept som tål att upprepas, kanske som en förrätt på nyårsafton? Vi var alla tre helt överens om att det smakade smask.

Så kära Arla, denna gång slog du oss på fingrarna ordentligt. Vi ber sedvanligt om ursäkt, denna gång för våra fördomar om smakkombinationen på denna toast. Det var faktiskt helt fantastiskt.

På måndag avslöjas nästa slumpade arlarecept som kommer att tillagas torsdagen den 17:e december. Håll utkik på bloggen så du inte missar något!

4 kommentarer:

  1. Jag njuter av att följa er matlagning! Det är härligt hur ni använder er av en massa fina råvaror och liksom arbetar med dem från grunden till perfektion.
    Hade kungen och drottningen och hela jäkla nobelsällskapet vetat vad ni lagat denna mörka torsdag, är jag övertygad om att de alla hade önskat sig hem till ersättningslägenheten och Mr Arlas fint dukade bord.
    Kram, Malin

    SvaraRadera
  2. Kära Malin!
    Tack för din support! Ja visst är det svårslaget med nobelmiddag i ersättningslägenheten! Det du knugen!
    Kram från Lena i Lena and Anneli

    SvaraRadera
  3. Fan så grymt med tjejer som har lite intresse för matlagning =)

    Själv ansvarar jag för förrätten på en nyårsmiddag med lite polare.
    Det blir en förrätt i två kapitel där den här wasabi-avokadon blir del 1. Och jag blir inte mindre orolig nu när rätten testats av ert provkök =)
    Men jag lassar nog inte på en halvliter röra på varje ;)

    Del 2 blir för övrigt förrätten från Nobelmiddagen 2004.. kan ni ju fundera på ett tag ;)

    Gott nytt år

    /Andreas i Södertälje

    SvaraRadera
  4. Bästa Andreas i Södertälje!

    Vad trevligt att du uppskattar bloggen! Hoppas att avokado wasabi-toastarna funkade fint, trots att de ej fick en halvliter röra på varje!

    Och hur smakade Hummerterrinen på tomater med siklöjsrom? Ska vi hoppas att detta recept en dag kan slumpas fram på Arlas hemsida?

    /Anneli i Lena and Anneli

    SvaraRadera