torsdag 14 juli 2011

Arlagäster

Denna gång skulle vi laga enkelt surdegsbröd och fisk- och paprikasoppa. Surdegsbrödet skulle jäsa i flera omgångar så jag tjuvstartade med tillagningen av det ett par dagar tidigare så att vi inte skulle försmäkta av hunger under arlakvällen.

Vi fick finfint besök av Maria, som gjorde sin "arlakvällsdebut" denna dag. Hon gjorde mig och Anneli sällskap i köket där vi drack cava, pratade olyckshändelser och livsförändringar, bakade bröd och kokade soppa. Surdegsbrödet var faktiskt enkelt att göra, precis som Arla utlovade. När degen väl fått jäsa till sig så skulle den bara formas till två limpor, rullas i rågmjöl och sen jäsa på en plåt innan den gräddades i ugnen i en halvtimme. Soppan var inte så svår den heller. Anneli skar fryst torsk i bitar och hackade vitlök och jag hackade ett helt lass med paprika. Sen kokade härligheten ihop med fiskbuljong, vitt vin, mjölk och grädde.

Sen blev det dags för MAT och lite vitt vin att skölja ner det med. Vi var så hungriga att vi till och med stoppade in en av surdegsbröden i kylen för att det skulle svalna tillräckligt för att bli ätbart.

Såhär tyckte vi om soppan:

Anneli:

Lena:

Maria:

Arlamannen:

Mr Arla:


Så här tyckte vi om brödet:

Anneli:

Lena:

Maria:

Mr Arla:

Arlamannen:


Förutom Maria hade vi fått andra gäster denna kväll. Ovälkomna sådana, till skillnad från Maria. Från att inte ha haft en enda bananfluga dagen innan var det helt plötsligt en svärm med flugor i vårt kök. Jag fattar inte riktigt hur det fungerar, varför kom de just till oss just nu? Min teori är att det beror på att man huggit ner den stackars busken precis utanför oss. Jag tror nämligen att flugorna bodde i den och nu ville hitta ett nytt hem (och hittade vårt kök, typiskt lata flugor att välja en lägenhet på nedre botten). En annan negativ sak är att den där busken gjorde insynen till oss betydligt mindre. Nu helt plötsligt får man akta sig så man inte råkar ge någon ofrivillig striptease till sina intet ont anande grannar. Och dessutom har vi alltså fått en hel drös med äckliga flugor på halsen. Alla tips om hur man tar död på dem är hjärtligt välkomna!
Nu dröjer det ett par veckor tills nästa arlakväll eftersom Anneli och Mr Arla är ute på vift i Italien. Men ni kan se fram emot ett arlainlägg med äkta dansk, fet och go Arlamat från årets lönstrupresa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar