fredag 22 januari 2010

Barkis med äpplemos

21 januari och dags att göra äppelgömmor i casa Olskroken.

Äppelgömmor

Anneli blandade ihop ingredienserna till degen och Lena rörde till fyllningen bestående av mandelmassa (usch), äppelmos och kanel. Degen skulle formas till en 24 cm lång rulle och recepttrogna som vi är tog vi hjälp av tumstocken från Partille trä för att se till att längden blev exakt som Arla ville. Därefter delade Anneli rullen i 12 delar, lade dem i pappersformar, och vi klickade med gemensamma ansträngningar ut äpplemos-mandelmasse-kanel röran på degbitarna. Sen skulle hela härligheten jäsa i 1,5 timme.

I spänd förväntan på jäsningen släntrade vi bort till kvarterskrogen för att köpa indiskt. I väntan på maten hamnade vi i ett invecklat samspråk med den uppenbart socialt understimulerade frusna engelsk-indiska restaurangägaren som för övrigt visade sig vara väldigt fåfäng eftersom han hävdade att en värmefläkt skulle ge honom rynkor.
Sen var det bara indiskt och rödtjut som gällde. Anneli hade för andra gången i arlaslumpningens historia köpt ett ekologiskt KRAV-märkt vin, denna gång av druvan cabernet shiraz vilket passade fint till rätten. Mr Arla dök upp med en pizza, också han i spänd förväntan på äppelgömmor.

Sen var det dags att skjutsa in äppelgömmorna i ugnen. Eller? Kanske var det det kravmärkta, ekologiska vinet som gjorde det, vem vet, men vi glömde pensla gömmorna med ägg. Ivriga att kompensera vårt misstag tog vi fort ut plåten ur ugnen, penslade gömmorna och stoppade in dem igen. Sen uppstod ytterligare en svårighet. Vi väljer att skylla på gasugnen som inte är sådär väldigt duglig vad gäller bakning. Gömmorna var väldigt degiga och vita efter 8-10 minuter så vi avvek från Arlas föreskrifter och lät dem vara kvar i ugnen ytterligare 5 minuter.

Efter en snabb pudring med florsocker var det sedan dags att provsmaka.
"Som barkis med äppelmos" tyckte mr Arla och kunde knappt förmå sig att äta upp sin äppelgömma. "Lite som scones" tyckte Anneli och väntade på en söt och bulliknande känsla som liksom aldrig kom. "Okej men inte mer" menade Arlamannen som tyckte att äppelgömman skulle passa till en brunch med ägg och bacon. "Det smakar faktiskt inte mandelmassa alls" tyckte Lena som i själva verket var den enda som tyckte att äppelgömmorna smakade ganska gott.


Till äppelgömmorna drack vi körsbärsöl vilket var en ny erfarenhet för både Lena och arlamannen. Mycket gott tyckte Lena och Anneli. Sliskigt tyckte arlamannen.

Följande betyg fick våra äppelgömmor:

Anneli:

Lena:

Arlamannen:

Mr Arla:


Nästa slumpade arlarecept avslöjas på måndag den 25:e och tillagas torsdagen den 28:e i ersättningslägenheten! Himmel eller helvete? Vad ska det bli???
Vi har förresten infört ett nytt betygssystem som ni ser! Arlakossor! Väldigt fina tycker vi!

1 kommentar:

  1. Fantastiskt Arlamannen, barbordet är på plats!

    Desperata frun/svägerskan

    På tal om äppelgömmor så anser jag att bara namnet gör mig starkt tveksam till förtäring... att gömma något så osmakligt som varma äpplen och då inte veta vart man kan hitta dem...rysning

    SvaraRadera