fredag 11 juni 2010

Hummer och finfrämmat

I vår stora inspiration, filmen "Julie och Julia" ska Julie laga hummer en dag. Hon köper en levande hummer som härjade runt i badkaret innan hon till slut får ner den i en balja med kokande vatten. Modiga Julie. Riktigt så modiga var inte Anneli och Lena. När slumpknappen ledde oss till ostgratinerad hummer gjorde vi istället vad varje småfeg, lite skaldjursrädd människa skulle göra. Köpte fryst hummer i Ica Olskrokens frysdisk. Att hantera fryst hummer visade sig dock inte helt lätt. Humrarna skulle delas på mitten och att skära igenom skalet och allt slem som var på insidan visade sig inte vara så lätt. Med gemensamma krafter lyckades vi dock. Sen skulle man ta ut hummerköttet, men det mesta av det såg inte speciellt trevligt ut. Det var grått och slafsigt, och fyllt av rom. Usch. Det enda som vi tyckte såg ätbart ut var stjärtarna, resten åkte ner i bingen. Sen kom vi till nästa dilemma. Arla ville att vi skulle servera en röra med rom, vitlök, dragon, körsbärstomater, hummerkött och ost i själva hummerskalen. Det ville inte vi eftersom skalen såg slemmiga och äckliga ut, fyllda med sånt vi inte ville äta. Så tyvärr Arla, där avvek vi från dina föreskrifter. Röran fick helt enkelt gratineras som den var i en form i ugnen.

När vi fajtats klart med hummern kom våra vänner Pernilla och Daniel på besök. Vi tog ett glas vitt och lugnade ner oss. Hummerkrisen var över för denna gång.
Men vad tyckte vi egentligen om hummern? Man kan säga att det var delade meningar kring bordet. Daniel och Mr Arla tyckte att det var supersmask. Lena tyckte att det smakade på tok för mycket dragon. Anneli tyckte inte heller att det var gott.

Lena:

Anneli:

Mr Arla:

Pernilla:

Daniel:


Sen var det dags för dagens slumpade snabba huvudrätt som bestod av stekt squash med parmesan och pasta. Tärnad squash och hackad vitlök smörstektes i panna, och fick sen gotta sig med timjan, grädde och parmesan. Det här var en rätt som gick hem riktigt fint hos oss alla. "Det var godare med squash än med gurka" tyckte Pernilla. "Mycket god smak" sa Daniel.

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Pernilla:

Daniel:


Efter maten blev det dags för spotifymusik som matchade dagens mat. När vi sökte på dragon (dragon fanns i hummerrätten)kom det fram låtar om drakar. Det gav oss anledning att reflektera över att ord faktiskt kan betyda olika saker på olika språk. Vist va? En annan sak som framkom under kvällen var att Lena trodde att Mr Arla hade ett album med bilder av bröd. Ordet "panini" har tydligen också olika betydelser.
Kvällen avslutades med fotbollstips och jordgubbsmusik, för nu börjar ju fotbolls-VM. Och nästa vecka blir det jordgubbar på Arlakvällen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar