söndag 17 januari 2010

Het sås?! Det smakar ju inte ens salt!

Lena och Anneli var hungriga efter den långa arbetsdagen. Vi möttes på torsdagseftermiddagen på Willys, och slängde snabbt ner alla ingredienser som behövdes till Nudelwok med het sås. Det mest anmärningsvärda med denna shoppingtur, förutom att Lena gick runt med en stor tavelram som hon försökte välta ner saker med, var att vi för första gången i våra liv skulle köpa vitkål. Åtminstone på Willys, kunde man bara köpa vitkål i format av ett helt vitkålshuvud. Så vi köpte 3 kilo vitkål till receptet som krävde 100 gram.

Väl framme i ersättningslägenheten hackade och fräste vi grönsaker, kokade nudlar och kokade ihop allt tillsammans med sås, lime och chilipeppar. Mycket enklare än så tror vi inte det kan bli.

Vi dukade fram rätten tillsammans med vinet Leva Chardonnay, denna gång i en flaska då det kändes riskabelt för Lena, Anneli och Mr Arla att dela på en baginbox när det ändå var en dag kvar på arbetsveckan. Lena slog sig ner och smakade på första tuggan: "Tja, det smakar mat" "Smakar som pasta med lite grejer man slängt i, men absolut inte som thaimat" Anneli fyllde i: "Jag får en Mcdonaldskänsla, det funkar för dem flesta, men är inte jättegott för nån". Här behövdes mer av både lime och chilipeppar tyckte vi först. Men vi var hungriga, så det var ändå helt ok. Mr Arla åt en tugga. Han tyckte det smakade som Kungstorgets nudlar "som det är helt ok att betala 25 kr för", och gav det 5, 5 i betyg. Han tog sedan djärvt fram saltet. Detta lyfte rätten! Lena och Anneli var ju tvungna att äta mer av sina osaltade portioner för att kunna ge betyg till den rätt som Arla bestämt vi skulle laga. Lena var inte helt positiv, "men det är ju Arlas fel - inte vårt - att maten inte blev fantastisk" "Det är ju skönt ändå, lite frikyrkokänsla, att man kan kan skylla allt på någon annan". Betyget från Lena blev 4, 5. "En riktig medelmåtta" sa Anneli. " En 5:a får den av mig." När vi äntligen kommit fram till vad vi tyckte, saltade även Lena och Anneli glatt resterande del av sina portioner. Då blev det helt klart godare. Så Arla, glömde ni saltet i receptet?

Slutligen vill vi visa er hur det gick med vitkålshuvdet. Med så här mycket kvar av det;
ska man skämmas om man slänger det, eller har ni något tips på en enkel och god rätt man kan göra med vitkål?

7 kommentarer:

  1. Råriven vitkål, stuvad vitkål, vitkålssoppa, mjölksyrad vitkål, kokt vitkål, får i kål, coleslaw, kålpudding, kåldolmar, pizzasallad..(..tipsar Lena och google)

    SvaraRadera
  2. Första gången ni köper vitkål?! Och Robban gnäller på min torkade basilika. *Suck*

    SvaraRadera
  3. Hej flickor!
    Hihi..försökte välta ner saker med en tavelram?? :)
    Jag tyckte vitkålsrätten verkade riktigt smaskig..men bra tips om saltet där!
    Lev väl!
    //Marie

    SvaraRadera
  4. Hej Marie!
    Man kan undra varför man drar omkring med en tavelram på willys..jag skyller på ett akut behov av att hänga upp något på mina kala vita väggar hemma.. Att jag "försökte välta ned saker" handlar mest om min totala brist på koordination, som förvärras när jag bär på långa och åbäkiga tillhyggen ;) Tycker absolut du ska laga woken..men glöm inte saltet!! Hälsn från Lena i Lena and Anneli

    SvaraRadera
  5. Ja Johan!!! De ser ju rätt torra ut, de där huvudena? (ser här en gemensam rädsla för torr mat hos mig och R) Vi ska nog i alla fall en vacker dag slumpa fram ett recept som innehåller en ingrediens som du aldrig köpt :-P
    Jag för min del hoppas på nåt med en exotisk spritsort i. :D

    Lagade förresten till en bit av fortsättningen på huvudet igår. Gjorde faktiskt en annan version av denna wok, med kokosmjölk o röd currypasta istället för Lovely Lemonsås. Funkade fint!

    /Anneli i Lena and Anneli

    SvaraRadera
  6. Ja! Fram för exotisk sprit! (tycker Lena i Lena and Anneil)

    SvaraRadera
  7. Tack för en kul blogg!
    Med så mycket kvar av vitkålen kan ni ju söka på vitkål på arlas söksida - finns 22 st.

    SvaraRadera