fredag 19 mars 2010

Sparris!

Torsdagen den 18:e mars och dags för arlakväll i casa Olskroken.

I efterhand har vi konstaterat att vi inför kvällens tillagning av sparris med parma och pinje måste ha drabbats av någon form av hybris. Lena skrev nonchalant på sin shoppinglista att hon skulle köpa 12 skivor parmaskinka. Hade hon tittat lite mer koncentrerat på receptet hade hon upptäckt att det stod 16 skivor, inte 12. Anneli i sin tur tappade koncentrationen på pinjenötterna som rostades väldigt mycket på en sida och inte så mycket på den andra. Hybris helt enkelt. Nu var det dags för Arla att ta ned oss på jorden igen. Kan man inte läsa, räkna eller skaka på en stekpanna så är det dags att bli lite mer ödmjuk.

Utöver de något brända pinjenötterna (som dock smakade lika fint ändå) gick iallafall tillagningen av receptet snabbt och smärtfritt. Kokad sparris rullades in i parmaskinka och bäddades in i en kall cremé fraichesås med citronskal, salt och peppar. Över det hela strösslades pinjenötter. Kanske inte den mest estetiskt tilltalande rätt vi gjort, och kanske såg den inte ut som på bilden på Arlas hemsida, men gott blev det iallafall.

Till härligheten serverade vi det lätta trevliga vita vinet "Garden party" som Anneli efter mycket möda och letande på Systembolagets hemsida hade funnit skulle passa till just sparris. Det smakade finemang. Till rätten åt vi också en lite grövre baguette med olivolja och salt.

Rätten var planerad som en förrätt för 8 personer, men vi tre åt glatt upp alltihop, sen var vi proppmätta. Med detta som bakgrund känner vi oss ganska tacksamma för att vi inte fick äta för 25 personer (samma rätt finns på recept för 25 personer också).



Kusligt eniga var vi när vi skulle betygsätta denna rätt:

Anneli:

Lena:

Arlamannen:


Efter maten slängde vi oss i soffan och ägnade oss åt heminredningsångest och vårskoångest. Anneli visade en fin lila matta som hon vill köpa på Bolagrets hemsida. Dock var hon osäker på om hon skulle få Mr Arlas välsignelse i denna fråga. Lena tänkte kika in på Nilsons skor för att kolla in vårsortimentet och få vägledning och stöd från sina kamrater. Men döm om hennes förvåning när hon istället hamnade här http://www.nilsons.se/. Här kan man titta på herr Nilsons fina skulpturer av olika hundraser och teckningar på hundar som går ut och går med sin egen bajspåse och så vidare. Inte riktigt det fina skostöd hon hade tänkt sig. Ja just det, sen åt vi konjakstryffel också. Och drack te och espresso. Härligt!

2 kommentarer:

  1. Åh jag skulle ge nästan vad som helst för att få vara med under en av era arlakvällar!! Det känns så gemytligt och ni verkar få till den där perfekta stämningen som gör att allt annat där utanför får vänta medan ni tillagar arlarecept till perfektion. Det finns säkert fler där ute som känner samma sak och därför skulle jag vilja föreslå att ni annordnar en utlottning eller likanande där priset är att man får vara med på en av era kvällar alternativt att ni har en öppen kväll i månaden där man kan få köpa sig till en plats. Jag har visserligen stor förståelse för att det skulle vara svårt att prissätta en så ovärderlig biljett men man kanske kan betala i form av passande dryck? Bjuder ni in flera personer till samma kväll kan det ju bli ett härligt test också gällande vilken dryck som passar bäst till maten/efterrätten/delikatessen. Va? Vad tror ni om denna smarta idé?!?
    Stalin, den lilla idésprutan

    SvaraRadera
  2. Kära Malin! Du är så välkommen att vara med på vilken som helst av våra arlakvällar, utlottning eller inte! Det är bara att komma vet du! Det där med tävling av något slag var ju faktiskt en himla bra idé! Det ska vi grunna på och se om vi inte kan ordna någon form av tävling och utlottning inom kort!
    Godmorgon och kram från Lena i Lena and Anneli

    SvaraRadera