tisdag 5 januari 2010

En sockerstinn arlakväll..

Lördagen den 2:e januari var det dags för årets första arlaslumpkväll i casa Olskroken. En extra special kväll blev det dessutom eftersom vi bjöd på inte mindre än fyra arlaslumpade rätter, alla serverade i den ordning de slumpats fram. På plats och laddade för denna fyrarättersmiddag (förutom vi själva då förstås) var både Mr Arla, arlamannen och vår vän Pernilla (nu dessutom bloggens officiella fotograf). Till de fyra rätterna delade vi glatt (fast vi knappt hämtat oss sen nyårsafton) på en baginboxare LEVA chardonnay.

APERITIF: Ugnsstekta äpplen

Att göra denna rätt var busenkelt. Anneli skivade äpplen och vispade vaniljsås och Lena strödde diverse torra ingredienser som havregryn, kanel och socker över äppelskivorna. Sen skivade vi glatt smör över äpplena och tjottade in dem i ugnen i 15 minuter.
Om denna rätt konstaterade samtliga att det smakade väldigt mycket äpplen. Lena saknade ett pajskal och gav äpplerätten en 6:a av 10 möjliga i betyg. Mr Arla som är en sucker för äpple och kanel tyckte det var smaskens - här blev det en 7:a. "Gott" sa Pernilla, en 7:a förtjänar denna! Anneli och Arlamannen var också huvudsakligen positivt inställda till denna rätt och belönade den med en 5:a resp. en 5,5:a.


FÖRRÄTT: Bondkakor

Tillagningen av denna anrättning bestod av två delar. Först skulle själva degen blandas ihop och tryckas ihop till en korv "tjock som ett kvastskaft" enligt Arlareceptet. Sen skulle kvastskaftet gotta sig i kylen i 2 timmar innan vi kunde skära den i bitar och grädda kakorna. Recepttrogna som vi är blandade vi noggrant ihop ingredienserna och stoppade slutligen in vår "korv" i kylen. 2 timmar senare var kakorna i ugnen.Efter att ha ätit upp samtliga 40 bondkakor tyckte vi att man kanske borde överväga att baka bondkakor lite oftare. Kakorna var krispiga men ändå lite sega. Mycket goda tyckte Anneli (betyget blev 7)och Lena (som även hon var generös med en 7:a). "Gott med mandeln i" tyckte Pernilla och såg belåten ut - en 7:a!. Mr Arla (6:a) och Arlamannen (6:a) åt också gladeligen av kakorna.


HUVUDRÄTT: Hallonsmoothie

Busenkelt var det att mixa ihop denna rätt bestående av enbart hallon, mjölk och vaniljyoughurt. Eftersom receptet var gjort för endast en (1) hallonsmoothie (och vi aldrig avviker från arlareceptet, gud förbjude)tyckte vi det verkade bäst att servera smoothien i fem snapsglas. Pernilla tyckte rätten var svalkande och god som en sommarkväll - den var värd en 8:a, också Arlmannen nickade godkännande, men nöjde sig med en 6:a. Lena (5:a) och Anneli (6:a) hade önskat en lite krämigare smoothie, men tyckte det var en helt klart godkänd dryck. Mr Arla hällde lite vodka i sin smoothieshot och konstaterade att det smakade gott men att smoothien skar sig på ett ganska otrevligt sätt med spriten. Utan sprit tyckte han den förtjänade 6,5.


Tanken var först det skulle bli en trerätters meny denna kväll men när vi märkte att det bara var söta saker som slumpats fram tänkte vi att det kanske skulle vara gott med något mer matigt också. Väl medvetna om risken att slumpa fram bilbanetårta eller cheesecake istället så tog vi våra chanser med slumpknappen igen. Då uppenbarade sig vår fjärde rätt (som inte fick plats på vår nedräkningsgadget och därför avslöjas först nu). Glädjen var enorm när vi upptäckte att rätten inte innehöll socker.


EFTERRÄTT: Ost och böntortilla

Glatt mosade Anneli bönor som hon sedan blandade med riven ost och creme fraiche. Vi smetade ut blandningen på tortillabröd, lade på ytterligare ett bröd som ett lock, och stekte i smör i stekpannan. Sedan delade vi på tortillabröden så att det blev som små dubbla tortillasnittar som vi sedan doppade i creme fraiche med paprika och chili. Enkelt och snabbt!
Anneli och Lena tyckte att det här var en smaskens rätt och åt glatt flera stycken, ostbönorna fick 7 resp. 7,5. Pernilla tyckte det var supergott (7:a) och började orera om de framtida lunchlådor som hon skulle göra med denna rätt. Mr Arla och arlamannen anlade mer skeptiska ansiktsdrag. Arlamannen åt plikttroget några stycken och slängde iväg 5,5 i betyg. Mr Arla åt lite långsammare med något av ett plågat drag i ansiktet och pendlade mellan 4-6,5. Både mr Arla och arlamannen har en kluven inställning till bönor och de började prata om "mjöligheten i bönorna som kändes i munnen" osv.

Efter vår lyckade fyrarätterssupé belönades vi med beröm och mera chardonnay av våra tre gäster. Vi sjönk ned i stolarna och tryckte i oss några bondkakor till för att sedan ägna oss åt sällskapsspelens ljuva förströelse som b l a lärde oss en sak. Det är svårt att komma ihåg namnet Solliden och ett annat ord för rimstuga är bajamaja.


Det var allt för Lena och Anneli i Lena and Anneli mastering the art of slumpade arlarecept, för den här gången alltså. Nästa slumpade arlarecept avslöjas på måndag den 11:e januari (för övrigt Annelis födelsedag, hurra!!), och tillagas torsdagen den 14:e januari, så håll utkik på bloggen!

4 kommentarer:

  1. Nu har ni banne mej överträffat er själva i trevligt bloggande, härlig läsning! De nya upphottade och stylade fotona sätter pricken över i.
    En fyrarättersmiddag på enbart slumpade recept är en av de bästa idéerna jag någonsin hört, om än något våghalsig. Ett önskemål inför nästa år är dock att ni har denna fyrarätterssittning innan nyår, så att man helt enkelt bara kan kopiera er meny inför kommande nyårsmiddag.
    Det som jag tycker är bra var att samtliga av era recept passade så bra med chardonnayvinet. Hur gick ni till väga för val av vin? Slumpar ni recept först för att sedan gå till systemet med era recept och helt sonika be personalen där sätta ihop ett vinpaket som kan passa till de olika rätterna? När jag själv, självklart inspirerade av er, slumpade fram fyra recept fick jag följande i denna ordning: Inbakad tacopizza med svamp, Hemliga fiskpaket, Rabarberpaj och sist och allra minst Tebröd. Vad sjutton hade man valt att dricka för vin till det? Där hade systemetpersonalen fått något att bita i, hade ju nästan inte gått! Tur att ni fick fram andra recept, så att det hela var genomförbart.
    Har ni förresten inte någon sida för fans på Facebook som man kan få bli medlem i?
    mvh Malin

    SvaraRadera
  2. Tackar och bugar Malin! Tack även för de fina och inspirerande förslag du kommer med! Självklart ska vi ta dig på orden och ha 4-rätters innan nyår i år. Man får ju inte glömma bort att våra läsare behöver inspiration och vägledning inför nyårsmiddagen!! Vid vinvalet denna gång gick vi på känsla kan man säga. Ett dessertvin kanske egentligen hade gjort sig bättre till kak- och äppelrätterna men vi körde stenhårt på vår chardonnay och det funkade faktiskt fint! Vilken fin 4-rätters du slumpade fram! Låter riktigt smaskigt och lite mer matigt än våran :)! Vad gäller vintipset kan jag bara säga att efter ett glas eller två brukar det mesta passa till allt :). Låter som en fin tanke det där med fanssidan på facebook..vi ska suga på den karamellen :) Hoppas allt är bra med dig Malin!
    Kram från Lena i Lena and Anneli

    SvaraRadera
  3. Uppskattar den nya fotografen, det lyfter sidan!
    Menyn ser lockande ut för två sockerberoende.

    Desperata fruar

    SvaraRadera
  4. Fotografen tackar de desperata fruarna!

    SvaraRadera