lördag 8 januari 2011

Trettondagsaftonsmiddag.

Hur ska man fira trettondagsafton? Ja det vet jag inte riktigt, en del gick på bal förr i tiden detta datum har jag hört.
Någon bal blev det inte för oss, dock en tvårättersmiddag bestående av: bulgursallad med kanelröra, samt efterrätten smördegshjärtan med hallon. Kvällens deltagare var: Lena, Anneli och Mr. Arla, Arlamannen hade inte fått information om kvällens middag förrän samma dag, och var därför inte riktigt inställd på att fira trettondagsafton. Lillasyster Susanne dök upp även denna kväll, dock lite för sent för middag och betygssättning av maten.
Eftersom smördegshjärtanen (vad e plural bestämd form av hjärtan - hjärtana?) (GertAnna?) skulle svalna innan fyllningen skulle i, började Lena tillverka hjärtan, och jag började fixa med bulgursalladen. Lena fyllde i på salladen i slutet, när hon ställt hjärtana(?) för att svalna.
Anneli:
Kanelröran smakar lite risgrynsgröt, men det är faktiskt gott ändå. Jag brukar inte gilla söta saker typ frukt i mat, men detta funkar.

Lena:
Fänkålen passade med apelsinen, det känns fräscht, bara russinen jag inte gillar. Det var kul att det var något lite juligt nu igen, apelsin och kanel liksom.

Mr. Arla:
Det här var sådär, men det passar bra med vinet till, man kan skölja ner det med det!

Mellan rätterna var det dags för Lena att ta sig en kik under den sneda lilla fina granen. Där låg två försenade julklappar och väntade. Den ena innehöll pocketversionen av "Mastering the Art of French Cooking" Om Lena kommer börja laga avancerade franska recept framöver vet vi inte ännu. Men hon fortsatte i alla fall laga arlamat, vi skulle ju fylla hjärtan med kesella vanilj och hallon.
Lena:
De ser ut som en typisk alla hjärtans dag dessert, väldigt söta.
Anneli:
Jag är fascinerad av att man kunde få dem såpass fina, att man kunde göra det här själv! Men de hade varit godare om de hade fyllts med vanlig vaniljkräm, det behövs något sötare:

Lena:
Ja det blir lite för surt som det är nu:

Mr. Arla:
Jag tycker inte det var så jättegott, men de var fina att titta på:


Efter desserten blev det ingen bal, dock en stunds slötittande på tv i soffan. Bland annat på ett högkvalitativt kanal 5 program som handlade om 9-åringar som under en period fick bo tillsammans och försöka komma överens om hur stor del av sin budget som de skulle lägga på mat, och hur stor del de skulle lägga på cigaretter. Ibland är det skönt att man inte bor i Tv:n.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar