torsdag 26 november 2009

Tryffeldags

23:e november var det dags för tillagningen av slumpade arlareceptet nr 2: dajmtryffel. Denna gång hos Anneli och mr Arla som för tillfället bor i en ersättningslägenhet i Guldheden. I deras riktiga lägenhet pågår någon form av akut inplanerad asbestsanering. I ersättningslägenheten fanns dock det mest centrala som vi behövde denna kväll: kokplattor och ett kylskåp. Halleluja.

Recept på Dajmtryffel
Vi började med att koka upp de två fetaste saker som finns i världen: grädde och smör. Sen tillkom massa mörk choklad, kesella och konjak. Medan röran gottade till sig i kylen en stund avnjöt vi kvällens förrätt: thai take away och cava cordoniu. Det är grejer det. Vi hällde i krossad dajm i tryffeln, hällde ut röran på en plåt och in i kylen en timme.

Sedan uppstod kvällens utmaning. Tryffeln skulle helst rullas och om inte annat delas, och sen pudras med kakao. Men konsistensen var allt annat än rullvänlig och vi insåg snart att kladd inte skulle vara ett tillräckligt starkt ord för att beskriva hur ett eventuellt rullande skulle gå till. Också delandet kändes kladdigt och svårt men beslutsamt tog jag ändå tag i kniven medan Anneli pudrade kakao över tryffelhögen som mest liknade en rejäl..ja vad ska vi kalla det..elefantbajs.

Det bästa sätt att förtära denna tryffelmiddag verkade vara med sked. Så: alla ni som planerar att göra denna tryffel; ställ bara fram plåten, stick ned skedar, och ät. Det gjorde vi. Tills ett lätt illamående uppstod.
Hur det smakade? Spritigt och krispigt, tyckte jag och Anneli. Chokladigt tyckte samtliga. "Smakerna gifter sig inte i munnen utan det är mer som en vårdnadstvist" tyckte mr Arla. Kanske var det kesellans syrlighet och den söta krispiga dajmen som gjorde att det blev en något udda kombination. Men hur det än var så åt vi.

Vad ville då Arla lära oss denna gång? Att livet är kladdigt och därför måste också tryffeln vara det? Eller helt enkelt att choklad, dajm och sprit höjer seretoninhalten eftersom vi t om skrattade åt Ullared på teve under ätandet? Det är frågan- bara Arla vet. Och bara Arla vet om det blir bilbanetårta, milkshake, oxfilé eller något helt annat till middag nästa gång. På fredag kl. 21 avslöjas det, så stay tuned för nästa slumpade arlarecept..

4 kommentarer:

  1. Satt och räknade ner tillsammans med er nertickande klocka såhär på fredagkvällen eftersom jag kände att jag inte får någon riktig helgro förrän jag fått veta vad ert nästa slumpade recept skulle bli.
    Haricoverts i tomatsås låter verkligen smaksigt...verkligen... Vad har man för vin till det?
    Bra att ni var ärliga med att tryffeln blir större än vad som utlåvades i receptet, kan ju vara bra att veta så att man har en godisburk som är stor nog för den.
    Kram, Malin S

    SvaraRadera
  2. Skulle förresten önska att ni länkar till denna blogg när ni skriver kommentarer på recepten på Arlas hemsida! Det är inte bara jag som behöver hjälp med recepten.
    Mvh Malin S

    SvaraRadera
  3. Kära Malin!
    Vi får återkomma i frågan om vilket vin som passar bäst till nästa rätt..tål att grunnas lite på.. Bra idé att alltid länka till bloggen när vi kommenterar på Arlas hemsida..vem vet det kanske kan hjälpa oss att nå vårt långsiktiga mål, att en dag få vår bild på mjölkpaketen.. Kram

    SvaraRadera
  4. Bästa Malin! Tack för ditt fina tips, problemet är nu åtgärdat. Lena and Anneli gör allt vi kan för att uppfylla våra följares behov. Vill också passa på att tillägga att dajmtryffeln blev mycket mer lättrullad efter en extra tim. i kylen!!! Resterna har dock stått länge i kylen nu, så mjölken börjar smaka choklad, dajm och sprit. Rekommenderar därför att man äter upp allt så fort som möjligt, om man inte gillar smaksatt mjölk.

    Med Vänlig Häslning Anneli i Lena and Anneli.

    SvaraRadera