måndag 20 september 2010

Arlavalvaka i Kroken

Det var dags för arlavalvaka och vi hade laddat med 4 (!) slumpade arlarecept för att fira denna högtidliga dag. Det blev zucchini frittata, italiensk korvsoppa, färsk tomatsås och äggkräm med citron och bär. Till detta flödade rött vin och gammeldansk. Våra vänner Pernilla och Daniel kom också och förgyllde vår kväll med vin och snask så det stod härliga till.

Anneli och jag konstaterade att vi var oerhört koordinerade inför dagens uppgift. Vi rev zucchini, hackade tomater, rörde äggkräm i vattenbad, skivade lök och korv och sörplade rödtjut under tiden medan Pernilla underhöll oss med veckans nyheter. Och så pratade vi jämställdhet. Om att det på kalas t e x ofta är så att tjejerna är i köket och "hjälper till" och männen i vardagsrummet. Vad är det för skit? Sen dök männen upp. Som tur var kom de in i köket ganska omgående. (Kanske kan det i och för sig bero på att vinet fanns i köket). Det ska dock sägas att vad gäller arlakvällarna är alla andra än Anneli och jag befriade från matlagning. De får faktiskt inte laga någonting, och det helt oberoende av kön. De får bara stå bredvid och heja på! Och heja på gjorde de andra gladeligen medan jag och Anneli fixade med veckans trixigaste uppgift; att vända zucchini frittatorna (böjer man det så tro) i stekpannan. Svettigt var det men det gick till sist!

Sen var det dags att servera förrätten: som för övrigt var RÖDGRÖN, zucchini frittata med stekta tomater.
Alla var hungriga vid det här laget så tallrikarna var tomma efter bara några minuter. Betygen blev dock medel eller strax över. Alla var överens om att tomaterna var ett välkommet inslag till den annars ganska smaklösa frittatan. Betygen blev följande.

Anneli:

Lena:

Arlamannen:

Mr Arla:

Pernilla:

Daniel:


Sen var det dags för mig och Anneli att fixa med de två olika huvudrätterna. När vi slumpade fram korvsoppan vid föregående arlakväll kände vi spontant att det vore trevligt med en huvudrätt till, och då blev det den färska tomatsåsen. Vi började med att servera soppan. Det var färdig Kelda tomatsoppa som skulle värmas med majs, makaroner och korv. Det uppstod dock ett dilemma när vi slumpade fram denna rätt: Korven. Anneli äter inte kyckling och Pernilla äter inte gris- och nötkött. Lösningen blev att göra två olika soppor, en med kycklingkorv och en med chorizo. Och så gammeldansk för att skölja ned eländet med.
Man kan lugnt säga att den RÖDA soppan fick ett blandat betyg. Daniel var överförtjust och kastade fram ett mycket högt betyg, till allas förvåning (och chock). Han hotade med att göra soppan hemma (trots att Pernilla högljutt protesterade mot detta). Arlamannen, Mr Arla och Anneli tyckte soppan var okej, medan Lena och Pernilla tyckte den var mer åt det äckliga hållet. Lena tyckte att det var en märklig upplevelse med korv i soppa och har ett hatförhållande till det här med burkmajs.
Betygen blev följande:

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:

Pernilla:

Daniel:


Så blev det dags för kvällens andra RÖDA huvudrätt: färsk tomatsås. Hackade tomater, lök och vitlök fick gotta sig i buljong, mellangrädde, honung och basilika. Det hela serverades med färsk pasta. Det här var en rätt som gick hem hos de flesta. Inga stående ovationer kanske, men alla åt med god aptit och betygen blev över genomsnittet.

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:

Pernilla:

Daniel:


Dags att göra efterrätt. Äggkräm och RÖDA och BLÅ bär (jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär) varvades i skålar och toppades med krossade mandelskorpor. Vad kan man då säga om den här efterrätten? De flesta verkade gilla smaken på äggkrämen, men tyckte att det var för mycket bär i rätten, bärsmaken tog över lite för mycket.
Betygen blev följande:

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:

Pernilla:

Daniel:


Efter maten blev det fortsatta politiska diskussioner och valresultatet började sakta men säkert växa fram på teve-skärmen. Både blå, gröna, lila och röda röster fanns på olika sätt representerade under vår valvaka men det som ändå var mest på allas tungor var det faktum att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen. Och då är det dags att bli lite allvarlig mitt i alltihop. Vad är det som händer med Sverige när Sverigedemokraterna får 5,8 % av rösterna? För mig känns det overkligt. Overkligt och obehagligt. Over and out.

1 kommentar:

  1. Hahaha, jättebra inlägg Lenin! Skrattade hela vägen igenom ända fram till SD då skrattet sattes i vrångstrupen... Over and out!!

    SvaraRadera