lördag 15 maj 2010

Trerätters i kroken

Kristi flygare och arlakväll i kroken. Av ren entusiasm över att det var långhelg och allt beslöt vi oss för att laga tre rätter denna gång. Först den framslumpade rätten kavring med vilttopping, följt av slumpad huvudrätt och efterrätt med snabbhetssymbol, ädelostbiff och glasstårta med bär.

Glasstårtan var löjligt lättlagad, marängbotten, kesella jordgubb lime och vaniljvisp som skulle in i frysen i 3 timmar. Ädelostbiffen var också lätt att göra, det mest komplicerade momentet var att göra klyftpotatis.. Kavringen med vilttopping var ett intressant projekt, inte minst för att den skulle innehålla rökt viltkött. Lena begav sig tidigare på dagen till ICA focus för att få tag i detta. Och visst, i samma hylla som vildsvinsköttet, grisblodet och känguruköttet hittade vi vad vi sökte: en liten bit kallrökt renstek. Leve Ica Focus och deras breda sortiment! En annan rolig grej med rätten var att få stansa ut små söta kavringrundlar med glas..det kändes nästan som ett pepparkaksbak där ett tag. De söta små rundlarna skulle täckas av en röra med renstek, kesella, senap och gräslök och sen skulle löjrom och gräslök duttas på som extra topping.


Kavringen med vilttopping gick hem ganska bra hos oss. Vi var alla eniga om att viltköttet var gott men att löjromen, som ju är ljuvlig att äta som den är, försvann lite bland all salt rensmak. Vi kände oss dock av någon anledning som goda människor när vi åt detta. Det fanns en känsla av att stötta samerna genom att äta renkött och norrlänningarna med att äta löjrom. Eller kanske var det mest den kulinariskt goda franska cidern som Anneli hade med sig som talade sitt tydliga språk?
Hursomhelst fick kavringen följande betyg:

Lena:

Anneli:

Arlamannen:

Mr Arla:



Ädelostbiffen hade enligt Lena ett fel. Den innehöll haricots verts (dessa bönor som förföljer oss..). Mr Arla tyckte dock att det var gott med bönorna i rätten. Ett tema var återkommande under maten. Mera peppar tack. Till rätten drack vi iskallt rosévin, som smakade smask.






Lena:

Anneli:

Arlamannen:

Mr Arla:


Glasstårtan gick vi ivrigt och väntade på i ett par timmar. Det är ju detta gissel med rätter som måste frysas. Men vi var samtliga eniga om att detta var en rätt värd att vänta på. Glasstårtan fick idel lovord. Lena och Arlamannen var särskilt förtjusta i jordgubblimekesellan som en skön smakbrytning till vanilj- och marängsmaken. Betygen blev följande:

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:


Efter maten var vi dästa och nöjda och lyssnade på sköna spotifyfavoriter som t e x "balladen om den blå baskern". En fin gammal bit. Mr Arla stod till tjänst med sitt spotifylösenord eftersom Arlamannens dator inte gillar spotify längre. Tack Mr Arla. Numera har Lena även ett eget lösenord. Tack svåger Joacim. Goder afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar