fredag 5 februari 2010

Sverker, lax och Drosty-Hof

Torsdag den 4:e februari och dags för arlakväll i casa Olskroken.
Förväntan låg i luften redan på ICA Olskroken där Lena handlade ingredienserna till kvällens recept och på systembolaget där Anneli botaniserade bland det vita vinet.

Ugnsbakad lax med krämig karljohanpotatis

Mr Arla och arlamannen softade med ett glas vin vid bardisken medan Anneli och Lena satte igång med tillagningen. Kvällen till ära drack vi Drostdy Hof chardonnay. Anneli fick den ädla rollen att skala potatis och hacka lök medan Lena filéade lax och skar potatisen i tärningar (dock ska erkännas att alla tärningar nog inte var 1x1cm vilket Mr Arla också så fint påpekade).

Därefter var det dags att steka löken och sedan koka upp den tillsammans med potatistärningarna och hönsbuljong. Laxen behandlade vi med olivolja och salt och sköt sedan in i ugnen. En viss frustration uppstod när vi en kvart senare märkte att ugnen inte var på. Gasugnen kunde helt enkelt inte hantera en temperatur på 125 grader vilket Arla förordade. Men i 150 grader gick det fint. Vi blandade potatisröran med cremefraichen och det hela fick koka upp och smakas av med salt och peppar.

Vad kan vi då säga om den här rätten?
Mr Arla uttryckte att "det kan vara vinet som talar och det faktum att jag inte ätit sedan lunch men jag tyckte det här var jättegott". Anneli uppskattade hur den krispiga potatisen kompletterade den mjuka laxen. Lena diggade karljohansmaken skarpt och även arlamannen var positivt inställd till denna rätt även om han tyckte att laxen smakade räkor. Förklaringen till detta kan vara att laxen och räkorna låg bredvid varandra i fiskbilen. (En diskussion som helt enkelt får tas med Knipplafiskarna. Kanske smakar laxen godare om den ligger bredvid hummern?)

Anneli:

Lena:

Arlamannen:

Mr Arla:


Sammantaget kan konstateras att vi alla fyra var på ett ovanligt uppsluppet humör denna kväll. Kanske kan det spela in att vi förbrukade två vinflaskor istället för en, men också att det faktiskt var en fantastiskt god rätt som mötte våra högt ställda förväntningar.

Vi avslutade kvällen med espresso macchiato, choklad och PLUS-Sverker. Sverker talade om för oss att den bästa stekpannan ingår i ICAs eget sortiment och kostar mindre än 200kr. Detta gladde Anneli som planerar att köpa en ny stekpanna inom kort. Mr Arla och arlamannen fördjupade sig i andra världskriget medan Lena och Anneli drömde sig bort till sommarens Danmarksresa. Och till nästa arlaslumpning förstås som äger rum torsdagen den 11:e i ersättningslägenheten. Härliga tider!

3 kommentarer:

  1. Mums, det där såg gott ut!

    SvaraRadera
  2. Gott! Tack för superkul blogg! Funderar lite varför ni kallar männen Mr Arla och Arlamannen...?

    SvaraRadera
  3. Marie: Ja visst ser det gott ut, och det smakade fint också :) Rekommenderas!!

    Catten: Vad roligt att du gillar vår blogg :)
    Idén om våra pojkvänners snygga alias väcktes en kväll under alkoholens influenser och sen har det blivit deras smeknamn i arlabloggssammanhanget på något vis. Egentligen har de gamla vanliga hederliga svenska icke-arlarelaterade namn. Typ som Robert och Niclas.

    SvaraRadera