måndag 7 december 2009

Det mesta går ner med en flaska halvbilligt vin.

Måndagen den 7:e december i ett decemberrått Göteborg. Vi var redo för tillagning av vårt tredje slumpade Arlarecept, Haricots verts i tomatsås. Evenemanget skedde denna gång i Casa Olskroken hos Lena och Arlamannen. Anneli köpte med sig Bistro - en billig kravmärkt flaska rött. Lena kom stolt hem med alla ingredienser till maten förutom harissa. ICA Olskrokens sortiment verkade inte uppmuntra till exotisk matlagning helt enkelt. Anneli hörde dock det ryktas av sin kära kollega Madde, att harissa finns på Ica Bergsjön, så bor du i en mer exotisk stadsdel än Olskroken kommer det bli enkelt för dig med harissan! Men i alla fall, väl hemma fick vi med hjälp av Arlamannens effektiva googlande ändå till en egen harissablandning bestående av spiskummin, chili, vitlök, koriander, svartpeppar, salt och olivolja. Det ni!

Haricots verts i tomatsås

Ärligt talat: vi var mycket tveksamma till det här receptet, framför allt då vi visste att det skulle förtäras kallt. Men vad skulle vi göra? Själva tillagningen gick snabbt och relativt smidigt. Anneli grät över hackad lök och Lena blandade harissa. Tomatsåsen var snabbt fixad och sedan fick en hel hög med haricots verts gotta ned sig bland tomatslasket i ca en kvart. Slutligen var det bara att kyla det hela och hälla på apetina.
Väl middagsdags ska vi erkänna att vi begick den andra av våra synder mot Arla denna kväll. (det första var att vi gjorde vår egen harissa vilket absolut INTE stod i receptet, fast å andra sidan stod det bara harissa, och den kan man väl skaffa fram hur man vill Arla?!). Vi åt rätten ljummen, inte kall. Vi skyller det på att vi var för hungriga för att vänta på kalla bönor.

Vad kan man säga om den här rätten då?
Trots de förhållandevis varma bönorna utropade Arlamannen:
"Vedervärdigt!"
Skall dock tilläggas att han inte alls tycker om haricots verts.
Anneli tyckte att:
"Man måste gilla haricots verts ordentligt för att tycka om den här rätten".
Lena menade att själva konsistensen på bönorna till slut började bli lite tröttsam och nästan obehaglig. Men helt äcklig var det ändå inte. Kanelsmaken var nästan trivsam och den hemlagade harissan..helt okej.

Denna Arlaafton diskuterade vi också om vi faktiskt inte borde betygsätta våra arlarätter? Vi har nog nästan fattat ett beslut om att så ska det bli! Haricots verts i tomatsås låg först runt en 4-5:a på en tiogradig skala. Dock insåg vi att om maten hade varit kall, vilket ju receptet sa oss att den skulle vara, skulle den högst vara värd en 3:a! Så sammanfattningsvis: Lite halvblä för Haricots verts i tomatsås!

Nu sätter vi allt vårt hopp till torsdagens nobelmiddag - receptet avslöjas imorgon - hurra!

2 kommentarer:

  1. Jag trodde alla hade harissa hemma? Tydligen inte ... :-) Willys brukar ha, men min uppfattning är att man kan ersätta det med sambal oelek eller lite hackad röd chili. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Tack själv Johan! Jag e nyfiken på om du är Johan-Johan eller helt enkelt en annan Johan? I vilket fall gläder det oss att du gillar bloggen!

    /Anneli i Lena and Anneli

    SvaraRadera