lördag 16 oktober 2010

Sommar i oktober

Återigen var det dags för grillad mat. Det skulle bli grillad entrecote med medelhavssmör. Till efterrätt skulle det bli yoghurt med jordgubbar och honung, också det en somrig rätt som fick oss att fundera över hur vi skulle få tag i färska jordgubbar i oktober..

Ganska snart insåg vi att vi fick tackla grillproblemet genom att använda oss av grillpanna på spisen. Jordgubbsproblemet visade sig ännu lättare att lösa, då ica olskroken hade en hel hög i salladsdisken, puh! Frysta jordgubbar tycker ingen av oss är någon större hit direkt.

Vi började med att gripa oss an huvudrätten. Kokad potatis, fänkål, tomater, vitlök och entrecote smörjdes in med smör- och rapsolja och stektes i tre olika pannor på spisen. Att grilla halva vitlökar i stekpanna på spisen var ingen höjdare, något vi vill varna känsliga läsare för. Vitlöken blir helt enkelt inte mer än halvrå inuti och bränd på ytan. Men hur som helst stekte vi våra grönsaker och köttet efter bästa förmåga. Det ska tilläggas att Ica Olskrokens kök inte har någon fläkt, så trots att vi vädrade så gott vi kunde satte vi igång brandlarmet vid två tillfällen.

Hur smakade då den spisgrillade sommarmaten? Ja svaret på den frågan är, ganska ok, men ingen större hit. Vi var alla överens om att medelhavssmöret, den enda del av måltiden som inte behövde grillas, var en riktig hit. Inte minst Mr Arla gladdes över detta, som har en särskild förkärlek för just smör. I övrigt tror vi att rätten och betygen skulle lyftas väldigt av att ha tillagats på en riktig grill istället för spis..
Betygen blev följande:

Anneli:

Lena:

Arlamannen:

Mr Arla:


Efter maten blev det dags för efterrätt. Här blev det löjligt lätt. Lena rostade pinjenötter och Anneli delade jordgubbar och sen var det bara att hälla turkisk yoghurt i skålar och toppa med jordgubbar, honung och rostade pinjenötter. Det här var en efterrätt som gick hem hos oss alla. Superfräscht, somrigt och gott tyckte vi. Men det här med pinjenötterna fick oss att börja fundera över pinjemun, en obehaglig företeelse som har drabbat både Anneli, mr Arla och Arlamannen. Bara Lena verkade ha förskonats, är hon månne immun mot pinjemun?

Anneli:

Lena:

Mr Arla:

Arlamannen:


Under måltiden gick vi igenom diverse samtalsämnen. Vi pratade om katoliscismens sex-anorexi, soldater som dör i Afghanistan och inte minst om bingolotto. Anneli berättade att hon spelat bingolotto härom veckan, vunnit en ny bingolott och hur hon liksom fått sug att spela mer efter det. Det ledde oss till en diskussion om hur lätt man kan bli beroende av både det ena och det andra. Sen berättade Arlamannen om sin längtan efter en bakmaskin. Då berättade Anneli att hennes gamla rumskamrat från gymnasiet hade en bakmaskin som hade ett, kanske för grannarna, störande stönande ljud. Vi avslutade diskussionen med att debattera om hur länge sen det egentligen var man betalade sina räkningar med bankgiroblanketter. Håhåjaja. Det är när man för sådana diskussioner man upptäcker att man inte är 20 längre.. Goder afton!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar